WEGAŃSKI SEREK Z PESTEK SŁONECZNIKA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI:

BIAŁKO:   pestki słonecznika

 TŁUSZCZE:    olej dyniowy

 WARZYWA:    rzodkiewka, szczypiorek,

 NEUTRALNE:  woda, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki

 

szklankę pestek słonecznika namoczyć na noc w wodzie ( dwie szklanki wody)

po minimum kilku godzinach odlać wodę z pestek, przepłukać i wrzucić do malaksera. Dorzucić kilka kostek lodu ( ew 50 ml  wody gazowanej), wycisnąć sok z limonki i dodać szczyptę soli. dodać 3 łyżki oleju z dyni . Wszystko razem zmiksować ( w TM obroty 7-8 / do 1 minuty) tak aby pasta była zmielona ale cząstki słonecznika wyczuwalne.

Rzodkiewkę i szczypiorek pokroić drobno, dodać do pasty słonecznikowej , doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Upload Image...

Zobacz w naszym sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *