Serek / tofu z ciecierzycy

SKŁADNIKI:

 BIAŁKA:  1 szklanka surowej ciecierzycy

 TŁUSZCZE: 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin

 NEUTRALNE: 1 ł czosnku suszonego , 1ł kuminu, 2 łyżki soku z limonki lub 1 ł. octu jabłkowego , 2 ł. sosu sojowego, 1ł. kurkumy, 1,5 szklanki wody, sól, pieprz, do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin. Wrzucić ciecerzycę do malaksera i dodać ,1,5  szklanki wody oraz pozostale przyprawy wszystkie składniki do blendera i zmiksować na  gładką masę ( w TM to obroty 8-10 ok 1,5 min). Masę przelać do garnka i gotować na średnim ogniu ok 10 min caly czas mieszając żeby sie nie przypaliła. Kiedy masa będzie bulgotać i  osiągnie konsystencję miękkiego twarogu przelać do przygotowanej formy wysypanych wczesniej nasionami prazonego sezamu lub czarnuszki ( miseczek, foremek do muffinek, keksówki), zostawić do ostygnięcia i wstawić na 20 min do zamrażarki.

 

w wersji sałatkowej ser pokroić na kostkę, wrzucić warzywa, przyprawić prażonymi ziarnami białego i czarnego sezamu , skropić olejem z pestek dyni lub sezamowym.

 

 

Zobacz w naszym sklepie