Jesteś tym co jesz, czyli czytamy etykiety – POMIDORY W PUSZCE

 

POMIDORY w PUSZCE

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyl likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

 Pomidory mają działanie antynowotworowe

Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki maacicy.

Pomidory działają moczopędnie

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi , ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

Pomidory poprawiają odporność

Dzięki dużej zawartośc witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący ( w przypadku jednak łączenia należy sałatkę obcficie skropić sokiem z cytryny).

JESTEŚ TYM CO JESZ , CZYLI UWAŻNIE CZYTAJ ETYKIETY!

Na rybku jest mnóstwo rodzajów pomidorów w puszce, zarówno polskich jak i importowanych głównie z Włoch i  Turcji, ale znaleźć absolutnie czysty skład , czyli 100% pomidorów BEZ DODATKÓW CUKRU, KONSERWANTÓW zwłaszcza kwasu cytrynowego , graniczy z cudem. Przemysłowe podejście do tematu żywności skutkuje uzyciem na masową skalę dodatków chemiczych, które  powodują, że produkcja jest szybsza, co oznacza tańsza . Ale czy warto oszczędzić 2 zł na puszce i podać swojej rodzinie produkty szkodzące zdrowiu? Wszystkie owoce i warzywa zawierają w sobie naturalne cukry więc należy unikać produktów dodatkowo dosładzanych. Kwas cytrynowy choć pozornie dopuszczony jako środek konserwujący  w wielu produktach spożywczych ,zawiera związki, które od dawnych czasów nasze babcie wykorzystywały w czyszczeniu urządzeń domowych i sanitarnych ,( np jako odkamieniacz do czajnika, usuwa ślady po kawie i herbacie, może być używany do czyszczenia armatury oraz nawarstwień korozyjnych.), więc czy na pewno sa bezpieczne dla zdrowia?  Są również teorie i badania mówiące, że kwas cytrynowy zakłóca przewodnictwo elektrochemiczne w naszych komórkach mózgowych i zmienia w nich reakcje chemiczne. W dobie mocno przetworzonej żywności warto jak najczęściej sięgać po zdrowe i naturalne produkty. Pewnych składników w pożywieniu nie jesteśmy w stanie uniknąć, ale czytając etykiety i dokonując świadomych wyborów, mamy duży wpływ na swoje zdrowie.

Podobnie jest z pomidroami suszonymy w słoikach , gdzie jakość samych pomidorów pozostawia wiele do życzenia,a zalewanie najtańszym olejem rzepakowym wyjaławia smak pomidorów. My zdecydowanie wolimy oryginalne włoskie suszone pomidory w plastrach zalać najlepszym oliwą z oliwek extra virgin lub BIO Olejem rzpadkowo-lnianym dostarczając najlepszych wartości odżywczych w ulubionym smaku ( dodatki w postaci naturalnego świeżego czosnku, papryczki chilii  i ulubionych ziół) . No ale więcej o tym niedługo na naszym blogu 🙂

W naszym sklepie znajdziesz jedynie naturalne pomidory w sosie własnym BEZ KONSERWANTÓW I BEZ DODATKU CUKRU marki LA BIO IDEA/ Włochy – pelati i krojone bez skory 

Na slajderach poniżej porównanie składów puszek z popularnych sieci dyskontów spożywczych – Tesco, Auchan, Lidl, Biedronka.

ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE