Harira z ciecierzycą i soczewicą

SKŁADNIKI:

 BIAŁKA: ciecierzyca, soczewica czerwona, soczewica zielona

 WARZYWA: cebula, marchew, pomidory z puszki, przecier pomidorowy

 OWOCE: suszone daktyle

 TŁUSZCZE: BIO olej rzepakowo-lniany lub olej kokosowy 

 NEUTRALNE: imbir,kumin, cynamon, ostra papryka, słodka papryka, nasiona i liście kolendry, ziele angielskie, natka pietruszi   chilli, sól , pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Marokańska zupa pełna wartościowego białka.

Ciecierzycę ugotować wg przepisu  lub gotowej z puszki . Dodać w takiej samej propocji soczewicę czerwoną i soczewicę zieloną.

Cebulę i marchewke obrać , pokroić w kostkę i dusić na oleju.. Dodac wszysytkie przyprawy teraz! Podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, dodać pomidory krojone  z puszki , szklankę passaty lub pół szklanki przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Na sam koniec dodać soczewicę, wszystko dobrze wymieszać i wlać wodę aby przykryła z naddatkiem strączki ( ok 1,5-2 l) . Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną natkę oraz kolendrę razem z łodyżkami. Przykryć i gotować ok 20-30 minut od momentu zagotowania sie wody – czerwona soczewica powina się rozpaść , a zielona wciąż być w całych ziarenkach . Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2-3 minuty. doprawić do smaku solą.

Podawać bardzo gorące , najlepiej z daktylami i limonką- limonką należy  skropić zupę , a następnie jeść ją przegryzająć daktylami.

 

Zobacz w naszym sklepie