Fasola adzuki z cukinią , kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

 BIAŁKA: fasola adzuki

 WARZYWA:  cukinia, por, pomidory w puszce, suszone pomidory

 TŁUSZCZE: olej rzepakowo-lniany (5%)

WĘGLOWODANY: kasza jaglana

 NEUTRALNE: czosnek,  sól, pieprz, imbir, curry, majeranek, tymianek, siemię lniane

 

PRZYGOTOWANIE:

 Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pomidory suszone i pora pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnać .

Fasolkę adzuki namoczyć na ok 30 min. i ugotować (  można zastąpić fasolą z puszki) . Ugotować 1 szklankę  kaszy jaglanej.

Na patelni lub rondlu rozgrzać olej, wrzucac po kolei warzywa- cukinię, pora , pokrojone suszone pomidory i pół puszki pomidorów bez skórki, mieszając od czasu do czasu. Dodać przyprawy, fasolę ugotowaną lub z puszki, ugotowaną kaszę jalglaną i sól do smaku.  Po upływie 10 min dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem. Wylać całość do keksówki i wstawic do piekarnika na ok 30 min.

 

Zobacz w naszym sklepie