FALAFEL Z CIECIERZYCY

SKŁADNIKI:

 BIAŁKA:  ciecierzyca

WARZYWA:   cebula, natka pietruszki

 TŁUSZCZE:     BIO olej  rzepakowo-lniany 5%

 NEUTRALNE:  1 łyżeczka sody, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy.  Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.

 

Upload Image...

Zobacz w naszym sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *